ΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

ΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

 

Όταν τα χρόνια περνούν δεν επηρεάζεται μόνο το σώμα και το πρόσωπό μας αλλά και άλλα ζωτικά όργανα του σώματος μας όπως είναι τα μάτια. Δείτε πως αλλάζει η όραση ανάλογα με την ηλικία.     

-Αλλαγές στην όραση κατά την παιδική ηλικία
Τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν προβλήματα όρασης νωρίς στη ζωή, και χωρίς τη δυνατότητα να εκφράσουν τις δικές τους ανησυχίες, είναι στο χέρι των γονέων να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την ανάπτυξή τους. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα όρασης που μπορούν να αναπτυχθούν σε πρώιμη παιδική ηλικία περιλαμβάνουν:
• Μυωπία, η οποία οδηγεί σε δυσκολία εστίασης σε μακρινά αντικείμενα.
• Πρεσβυωπία (υπερμετρωπία), η οποία οδηγεί σε δυσκολίες στην ανάγνωση και εστίαση σε κοντινά αντικείμενα.
• Αδράνεια του ματιού (αμβλυωπία), η οποία οδηγεί σε σταυρωμένα ή ευθυγραμμισμένα μάτια, και συχνά εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Μπορεί να διορθωθεί εάν ανιχνευθεί έγκαιρα.


Η όραση του παιδιού σας μπορεί να έχει μια βαθιά επίδραση στη συμπεριφορά και τη συγκέντρωση του και είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία στην προσχολική εκπαίδευση. Παρά το γεγονός ότι πολλά σχολεία εκτελούν τις βασικές εξετάσεις στα μάτια, είναι σημαντικό να εξετάζονται τα μάτια του παιδιού σας τακτικά και από έναν ειδικό. Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι δωρεάν για παιδιά κάτω των 16 στο πλαίσιο του Εθνικό Συστήματος Υγείας.


-Φοιτητές και νεαροί ενήλικες: Τεχνολογία και προβλήματα όρασης
  Είναι σημαντικό να συνεχίζονται οι υγιείς συνήθειες καθ'όλη τη σχολική ηλικία μέχρι και την αρχή της ενηλικίωσης. Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της όρασης, καθώς τα μάτια ωριμάζουν. Οι άφθονες ασκήσεις και το περιορισμένο χρονικό διάστημα μπροστά από κάποια οθόνη μπορεί επίσης να βοηθήσει ώστε να κρατηθούν τα μάτια απολυτά υγιείς. Η μειωμένη όραση επηρεάζει την ανεξάρτητη μαθηση των νέων που σπουδάζουν, την επίδοση στη τάξη, καθώς και τις αθλητικές και άλλες δραστηριότητες. Μπορεί να είναι δύσκολο να χωριστούν τα παιδιά σας από το smartphone τους, αλλά κάποιος αναγκαίος περιορισμός στην χρήση κινητών συσκευών, βοηθά ώστε τα ματιά των νεαρών να έχουν την κατάλληλη ξεκούραση ώστε να αναπτυχθούν σωστά και πλήρως. Για δραστήριο τρόπο ζωής, πολλοί νέοι άνθρωποι επιλέγουν ημερήσιους φακούς επαφής για να διορθώσουν την μυωπία, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για φροντίδα και συντήρηση των φακών επαφής τους.


-Αλλαγές στην όραση των ενήλικων και της μέσης ηλικίας
  Η συνεχής χρήση της οθόνης του υπολογιστή και οι πολλές ώρες εργασίας συμβάλλουν στη συνολική κόπωση των ματιών και στο σύνδρομο της ξηροφθαλμίας. Αποκτήστε τη συνήθεια να αναπαύετε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της εργασίας σας για να αποτρέψετε και να ανακουφίσετε την καταπόνηση των ματιών σας. Οι ειδικοί προτείνουν τον κανόνα 20–20–20 : κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε μακριά από τον υπολογιστή σας και εστιάστε σε ένα αντικείμενο 20 πόδια μακριά από εσάς για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Μια άλλη ανησυχία είναι η εμφάνιση της πρεσβυωπίας, μια πάθηση σχετιζόμενη με την ηλικία η οποία προκαλεί στο φακό του ματιού να χάσει την ευελιξία του. Αυτό οδηγεί σε μια ανικανότητα στο να επικεντρωνόμαστε σε κοντινά αντικείμενα, καθώς και δυσκολία στην μετάβαση από κοντινά σε μακρινά αντικείμενα. Η πρεσβυωπία δεν είναι το ίδιο με την υπερμετρωπία, η εκδήλωση της είναι συνήθως γύρω στην ηλικία των 40, αλλά μπορεί συνήθως να διορθωθεί με πολυεστιακούς φακούς επαφής. Φροντίστε να προγραμματίζετε μια οφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο , ειδικά αν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στην νυχτερινή όραση σας, στην αντίληψη του βάθους, ή κατά την οδήγηση.


-Η όραση σε προχωρημένη ηλικία
  Με την πάροδο της ηλικίας έρχεται μια ποικιλία από νέες ανησυχίες για την υγειά των ματιών Καταρράκτης, γλαύκωμα και η AMD δεν είναι συνήθως επώδυνες καταστάσεις, αλλά επηρεάζουν την ποιότητα της όρασης .
• Ο καταρράκτης προκαλεί θολή όραση που οφείλεται σε απώλεια της διαφάνειας του φακού του ματιού. Συνήθως αντιμετωπίζετε με χειρουργική επέμβαση.
• Το γλαύκωμα είναι αποτέλεσμα μιας συσσώρευση πίεσης στο βολβό του ματιού που προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με οφθαλμικές σταγόνες ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, με χειρουργική επέμβαση.
• Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η χαμηλή όραση (AMD) επηρεάζει την κεντρική, άλλα όχι την περιφερική όραση.
Η έναρξη της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ξηροφθαλμίας, και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί συχνά να επιδεινώσει το πρόβλημα. Συζητήστε με το γιατρό σας αν έχετε ξηρά, ερεθισμένα μάτια, ως αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης ή αν σχετίζονται με τα φάρμακα.
Η πρεσβυωπία είναι μια απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη του οπτικού συστήματος. Όλοι οι άνθρωποι μετά τα 40 τους χρόνια παρουσιάζουν αυτήν την εκφύλιση. Στην πρεσβυωπία έχουμε απώλεια της ελαστικότητας του κρυσταλλοειδούς φακού και αύξηση του μεγέθους του. Αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση της λειτουργικότητας του ακτινωτού μυ (που ελέγχει τη σφαιρικότητα του φακού-επίπεδος όταν εστιάζουμε μακριά, κυρτός όταν βλέπουμε ενδιάμεσα και κοντά), μας καθιστά ανίκανους να εστιάζουμε καταρχήν σε κοντινή απόσταση και αργότερα –σε μικρότερο βαθμό- και σε μακρινή. Χάνουμε κοινώς την πολυεστιακότητα που έχουμε μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Η πρεσβυωπία εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών και ολοκληρώνεται περίπου στα 57-58 έτη της ηλικίας.

 

 Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα κυριότερα συμπτώματα της πρεσβυωπίας είναι:
• Αδυναμία ανάγνωσης σε μια κανονική απόσταση ανάγνωσης
• Οπτική κόπωση
• Πονοκέφαλοι από παρατεταμένη ανάγνωση ή εργασία σε κοντινή απόσταση

Παρά το ότι πρεσβυωπία εμφανίζεται πάντα, δεν επηρεάζονται όλοι στον ίδιο βαθμό για τους παρακάτω λογούς:
•Αν ένας ασθενής είχε μυωπία από νεαρή ηλικία, τότε εξακολουθεί να βλέπει καλά κοντά βγάζοντας τα μυωπικά του γυαλιά (αν έχει μικρού βαθμού μυωπία), αλλά ακόμα και μέσα από τα γυαλιά της μακρινής του όρασης για οπτικούς λογούς, μπορεί να εστιάζει κοντά ευκολότερα από ότι ένας πρεσβύωπας που δεν είχε μυωπία, και πολύ ευκολότερα από αυτόν που ενδεχομένως έπασχε από υπερμετρωπία. Πάντως το οπτικό αυτό πλεονέκτημα χάνεται όταν ένας μύωπας χρησιμοποιεί φακούς επαφής αντί γυαλιών για την μακρινή του διόρθωση.
•Ένας ασθενής που δεν είχε σημαντικού βαθμού διαθλαστική ανωμαλία (μυωπία, υπερμετρωπία η αστιγματισμό) σε νεαρή ηλικία, διατηρεί την φυσιολογική του μακρινή όραση μετά τα 40, και εξ αιτίας της μειωμένης αλλά υπαρκτής προσαρμοστικής ικανότητας που απομένει σε ένα πρεσβυωπικό μάτι, μπορεί να εξακολουθεί να έχει ικανοποιητική κοντινή όραση για εργασίες που δεν απαιτούν πολύ μικρή λεπτομέρεια η παρατεταμένη παρατήρηση. Πχ ανάγνωση καταλόγου εστιατόριου, τιμών στο super market κτλ. Φυσικά όταν πρόκειται για παρατεταμένη κοντινή εργασία, και ο εμμέτρωπας χρειάζεται να χρησιμοποιεί βοηθητικά γυαλιά πρεσβυωπίας.
•Στην περίπτωση προϋπάρχουσας υπερμετρωπίας, ένας πρεσβύωπας αντιμετωπίζει πολύ εντονότερο πρόβλημα στην κοντινή του εστίαση. Αν είχε μικρού βαθμού υπερμετρωπία (λιγότερο από 2 βαθμούς), πιθανότατα δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιεί καθόλου γυαλιά μέχρι την ηλικία των 30 – 35 λόγο της εύκολης αντιρρόπησης του διαθλαστικού του σφάλματος από τον φυσικό φακό των ματιών του. Ο ασθενής αυτός μετά τα 30 του σταδιακά θα εμφανίσει πρώιμα πρεσβυωπικά συμπτώματα τα όποια σταδιακά θα επεκταθούν και στην μακρινή του όραση μετά τα 40, οπότε ο ανελαστικός πλέον φακός του ματιού δεν θα μπορεί να προσαρμόσει ούτε για μακριά. Τέλος, ένας ασθενής με προϋπάρχουσα μεγάλη η μετρίου βαθμού υπερμετρωπία που φορούσε γυαλιά από νεαρά ηλικία, θα χρειαστεί πρεσβυωπική διόρθωση ενωρίτερα από έναν μύωπα η έναν έμμετρωπα, καθώς τα γυαλιά υπερμετρωπίας επιβαρύνουν την προσπάθεια κοντινής προσαρμογής. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να αποφευχθεί (θεωρητικά τουλάχιστον) με χρήση φακών επαφής.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Κύπρου 2, 15351 Παλλήνη Αττικής
2106669306

Search