Προϋπόθεση για την εφαρμογή της διόρθωσης με laser είναι η λεπτομερής προεγχειριτική μελέτη και εξέταση. Το laser δεν εφαρμόζεται σε παθήσεις του οφθαλμού, πχ ανώμαλος αστιγματισμός, κλινικός και υποκλινικός κερατόκωνος, γλαύκωμα, έντονη ξηροφθαλμία, κα., καθώς και όταν συντρέχουν λόγοι γενικής υγείας, πχ ρευματοπάθειες μεταβολικά νοσήματα,κ.α. Επίσης, δεν εφαρμόζεται η τεχνική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αφενός μεν το πάχος του κερατοειδούς και η δακρυϊκή στιβάδα μεταβάλλονται, οπότε δεν διασφαλίζεται η σταθερότητα των αποτελεσμάτων,αφετέρου είναι επισφαλές και για το έμβρυο.Υπάρχει επίσης ηλικιακός κανόνας, βάσει του οποίου πρέπει να έχει συμπληρωθεί η ηλικία των 18 χρόνων με σταθερή μυωπία για δύο χρόνια.
Οπότε δεν μπορείτε να κάνετε επέμβαση λέιζερ για διόρθωση της μυωπίας εάν:
- Η μυωπία σας δεν είναι σταθερή τουλάχιστον τους τελευταίους 12 μήνες
- Έχετε κάποιο πρόβλημα στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού (π.χ. κερατόκωνο, κερατίτιδα, οίδημα στον κερατοειδή)
- Έχετε ασταθή αστιγματισμό
- Έχετε ήπια ή σοβαρή ξηροφθαλμία
- Πάσχετε από κάποια αυτοάνοση νόσο ή πάθηση των συνδετικών ιστών χωρίς να λαμβάνετε θεραπεία
- Είστε κάτω από 18 ετών
- Για τις γυναίκες, εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε (κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να παρατηρηθούν παροδικές μεταβολές στον τρόπο με τον οποίο εστιάζουν τα μάτια)
Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες?
Αν η κατάσταση υγείας του ασθενή το επιτρέπει και μετά απο έλεγχο και εξετάσεις , ο οφθαλμίατρος μπορεί να προτείνει ενδεικτικά τις παρακάτω μεθόδους:
- ΦΑΚΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ (Visian ICL)
Οι ασθενείς που αδυνατούν για κάποιο λόγο να υποβληθούν σε θεραπεία με Laser για τη διόρθωση της αμετρωπίας τους (μυωπίας > 10D – λεπτός κερατοειδής – υπερμετρωπίας > 5D) μπορούν να υποβληθούν, υπό κάποιες προϋποθέσεις, σε επέμβαση τοποθέτησης ενός λεπτού φακού (όπως ένας φακός επαφής) μπροστά από τον κρυσταλοειδή φακό του ματιού με πολύ καλή ποιότητα όρασης μετεγχειρητικά.
Η μέθοδος αυτή προϋποθέτει την είσοδο ενός διορθωτικού ενδοφακού (στο μέγεθος ενός φακού επαφής), στον χώρο ανάμεσα στον κερατοειδή και την ίριδα, μέσω δύο μικρών τομών. Διενεργείται κατόπιν ενστάλαξης αναισθητικών σταγόνων και είναι σχετικά ανώδυνη, ενώ η αποκατάσταση της όρασης είναι εξαιρετικά γρήγορη.
- ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΕΙΔΟΥΣ ΦΑΚΟΥ
Σε αυτή την επέμβαση γίνεται αφαίρεση του διαυγή, κρυσταλλοειδή φακού του ασθενή και στην θέση του τοποθετείται ο κατάλληλος ενδοφακός που αντιρροπεί το αρχικό διαθλαστικό σφάλμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτή τη μέθοδο μπορεί να διορθωθεί και η πρεσβυωπία. Η διαδικασία της επέμβασης είναι όμοια με αυτήν της αφαίρεσης καταρράκτη (φακοθρυψία).