ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΡΑΣΗ


 

-Προβλήματα από την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών

      Τα προβλήµατα από τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών αποτελεί ένα συχνό λόγο επίσκεψης στον οφθαλµίατρο. Αυτό που συµβαίνει σε άτοµα που                       χρησιµοποιούν για πάρα πολλές ωρές την ηµέρα ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι κατά βάση µία ''ασθενωπεία'', δηλαδή µία δυσκολία στην όραση .

-Επιπτώσεις ματιών από ηλεκτρονικό υπολογιστή
Τι συμβαίνει όταν κοιτάμε την οθόνη του υπολογιστή για πολλή ώρα:
-τα γράμματα στην οθόνη ενός υπολογιστή δεν είναι το ίδιο καθαρά και ευκρινή όπως τα τυπωμένα. Οι χαρακτήρες δημιουργούνται από την ένωση πολλών μικρών κουκίδων που ονομάζονται pixel. Έτσι λοιπόν αυτά τα γράμματα είναι πιο έντονα στο κέντρο και λίγο πιο ασαφή στα άκρα. Αυτό δημιουργεί μια δυσκολία στα μάτια μας στο να εστιάσουν και να διατηρήσουν αυτή την εστίαση.
- χάνουµε την αίσθηση του βάθους, της στερεοπτικής όρασης και επίσης η προσαρµογή µας βρίσκεται σε ένα µόνιµο σηµείο εργασίας.
-η σύγκλιση των µατιών, (αυτό που συµβαίνει όταν κοιτάµε κοντά -τα δύο µάτια συγκλίνουν το ένα προς το άλλο) βρίσκεται και αυτή σε µία συνεχή υπερδιέργεση
-µειώνεται και η συχνότητα µε την οποία ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρά µας.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς προσπάθειας εστίασης κουράζει τους οφθαλμικούς μύες με συνέπεια τη δημιουργία του CVS.

-Συμπτώματα που νιωθουμε
Πονοκέφαλος κατά τη διάρκεια χρήσης και μετά του PC
Πόνος ανάµεσα στα µάτια
Μάτια ξηρά ή /και ερεθισμένα
Θολή όραση
Αργή επανεστίαση κατά την ώρα χρήσης της οθόνης

Μετά από πολύωρη χρήση του PC υπάρχει δυσκολία της όρασης των μακρινών αντικειμένων

Περιστασιακή διπλωπία
Κακή εκτίμηση των χρωμάτων

-Πώς να προστατευτούμε
- Ελαττώστε τα φώτα του χώρου στον οποίο εργάζεστε σε μέτρια ένταση. Ελαττώστε τον εξωτερικό φωτισμό με χρήση κουρτίνας.
- Ελαχιστοποιήστε τις αντανακλάσεις του χώρου και χρησιμοποιήστε οθόνες που δεν είναι γυαλιστερές. Αν φοράτε γυαλιά προτιμείστε να έχουν αντιανακλαστική επίστρωση.
- Χρησιμοποιήστε οθόνη TFT LCD. Χρησιμοποιείτε πάντα το μεγαλύτερo βαθμό ανανέωσης της οθόνης (refresh rate). Τα συμπτώματα είναι χειρότερα αν ο βαθμός ανανέωσης της οθόνης είναι μικρότερος από 75 Hz.
- Ρυθμίστε την αντίθεση της οθόνης έτσι ώστε να έχετε καλή αντίθεση μεταξύ γραμμάτων και οθόνης χωρίς όμως να σας «τυφλώνει» το λευκό. Το μέγεθος των γραμμάτων που επιλέγετε πρέπει να είναι τρία μεγέθη μεγαλύτερο από το πιο μικρό μέγεθος που μπορείτε να διαβάσετε από την απόσταση που εργάζεστε συνήθως.
- Ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας πιο συχνά . Όταν προσηλώνουμε στην οθόνη ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας έως και πέντε φορές λιγότερο απ’ ότι συνήθως με αποτέλεσμα να στεγνώνουν και να καίνε. Χρησιμοποιείστε τεχνητά δάκρυα αν είναι απαραίτητο. Αποφύγετε ανεμιστήρες ή air condition να σας χτυπάνε στο πρόσωπο.
- Κάντε μικρά διαλείμματα. Κάθε περίπου 20 λεπτά κοιτάξτε σε ένα μακρινό σημείο για περίπου 20 δευτερόλεπτα ή κάντε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα κάθε περίπου μία ώρα.
- Αν εργάζεστε μεταφέροντας έντυπο υλικό στον υπολογιστή, προσπαθείστε να το μεταφέρετε δίπλα στην οθόνη για να ελαχιστοποιήσετε την κίνηση του κεφαλιού.     Η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να είναι 10-15 μοίρες χαμηλότερα από το ύψος των ματιών σας.
- Αν είστε χρήστης φακών επαφής, προτιμήστε να εργαστείτε με γυαλιά.
-Εξετάστε συχνά τα μάτια σας . Ο οφθαλμίατρος θα ελέγξει τις όποιες επιπτώσεις και θα σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Κύπρου 2, 15351 Παλλήνη Αττικής
2106669306

Search